Reumatoïde artritis

Bij reumatoïde artritis (RA) ontstaan gewrichtsontstekingen. Het is een auto-immuunziekte: je afweersysteem keert zich tegen je eigen lichaam. Reumatoïde artritis kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. RA is een chronische aandoening en verloopt wisselend: perioden waarin je (veel) last hebt van gewrichtsontstekingen wisselen af met perioden waarin je weinig of geen gewrichtsontstekingen hebt. Reumatoïde artritis komt op alle leeftijden voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Bij reumatoïde artritis heb je vooral last van gewrichtsontstekingen in meerdere gewrichten. Bij een gewrichtsontsteking heb je de volgende klachten. Je gewricht:

·       doet pijn

·       is gezwollen

·       is stijf

·       voelt warm aan

·       kun je minder goed bewegen

·       Vermoeidheid

·       Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht bij auto-immuunaandoeningen als reumatoïde artritis. Vaak zijn er verschillende factoren die de vermoeidheid veroorzaken en in stand houden. Zo kan vermoeidheid een direct gevolg van de aandoening zijn, maar ook een bijwerking van de medicijnen die je gebruikt. Ook kan pijn je ’s nachts uit je slaap houden, waardoor je overdag moe bent.


Andere klachten

Naast klachten van je gewrichten kun je last hebben van andere klachten. Voorbeelden hiervan zijn:

·       ontsteking van de pezen of peesaanhechtingen

·       ontstekingen van slijmbeurzen

·       stijve of zwakke spieren


Effect van de WHM op de Reumatoïde artritis
Door de dagelijkse beoefening van de Wim Hof Methode (ademhaling, mindset en kou blootstelling) demp je de heftige ontstekingsreactie van het immuunsysteem, waardoor je de klachten van deze chronische aandoening vermindert. Door de methode versnel je de genezing van deze chronische aandoening, bespoedig je het reparatieproces en verkort je de duur van de ontstekingsreactie. Met deze methode ben je ook in staat om de balans en de samenhang van het immuunsysteem, het zenuwstelsel, de organen en energie centra bewust te herstellen, waardoor op den duur een evenwichtig, ordentelijk en efficiënt auto immuunsysteem in je lichaam ontstaat.

 

Interessante links

·       https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/reumatoide-artritis-ra

·       https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/reumatoide-artritis

·       https://www.bewegenzonderpijn.com/reumatoide-artritis/