Inflammation - Ontsteking

Een ontsteking is een lichaamsreactie op lichaamsvreemde stoffen of op beschadiging van weefsel. Het doel van een ontsteking is het herstellen van schade aan het lichaam. Een ontsteking is vaak het gevolg van een infectie. Een verhoogde doorbloeding maakt de huid op de plaats van de ontsteking rood en warm. Daarbij worden witte bloedlichaampjes naar die plek gestuurd om ziekteverwekkers te bestrijden.

Het ontstekingsproces is een uiterst complex systeem met verschillende cellulaire-, vasculaire-, immunologische componenten


Acute- of chronische ontsteking

Een ontsteking kan worden ingedeeld in acuut of chronisch. 

Een acute ontsteking is de oorspronkelijke reactie van het lichaam op schadelijke stimuli en wordt bereikt door de verhoogde verplaatsing van bloedplasma en witte bloedlichaampjes (leukocyten) – vooral granulocyten – van het bloed naar de beschadigde weefsels. Een reeks biochemische gebeurtenissen verspreidt zich en rijpt de ontstekingsreactie, waarbij het lokale vasculaire systeem, het immuunsysteem en verschillende cellen in het beschadigde weefsel zijn betrokken.

De acute ontsteking treedt direct na de beschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Wanneer de ontsteking – door een of andere oorzaak – langer duurt, dan spreekt men van een chronische ontsteking.

Een chronische ontsteking leidt tot een geleidelijke verschuiving in het type cellen dat op de plaats van ontsteking aanwezig is, zoals mononucleaire cellen, en wordt gekenmerkt door gelijktijdige vernietiging en genezing van het weefsel van het ontstekingsproces. 

Symptomen van ontsteking
Een acute ontsteking is een kortdurend proces dat meestal binnen enkele minuten of uren optreedt en al stopt na het verwijderen van de schadelijke prikkel. Het betreft een gecoördineerde en systemische mobilisatiereactie van verschillende immuun-, endocriene en neurologische mediatoren van acute ontsteking. Bij een normale gezonde reactie wordt de ontstekingsreactie geactiveerd, wordt de ziekteverwekker verwijderd, begint een reparatieproces en vervolgens stopt de ontstekingsreactie.

Het ontstekingsproces wordt door vijf symptomen gekenmerkt. De traditionele termen voor de symptomen van ontsteking komen uit het Latijn:

rubor (roodheid)

calor (warmte)

dolor (pijn)

tumor (zwelling)

functio laesa (functieverlies)

Deze vijf kenmerken treden vooral op bij een acute ontsteking en minder of niet bij een chronische ontsteking.

 

Effect van de WHM op InflammationDoor de dagelijkse beoefening van de Wim Hof Methode (ademhaling, mindset en kou blootstelling) demp je de heftige ontstekingsreactie van het immuunsysteem, waardoor je minder ziek wordt. Door de methode versnel je de opruiming van de ontsteking, bespoedig je het reparatieproces en verkort je de duur van de ontstekingsreactie. Met deze methode ben je ook in staat om de balans en de samenhang van het immuunsysteem, het zenuwstelsel, de organen en energie centra bewust te herstellen, waardoor op den duur een evenwichtig, ordentelijk en efficiënt auto immuunsysteem in je lichaam ontstaat.

Interessante links:

·       https://www.ofa-bamberg.com/nl/kennis/ziektebeelden/ontsteking/

·       https://zelfzorg.nl/veelgestelde-vragen/wat-een-ontsteking

·       https://www.bewegenzonderpijn.com/alles-over-gevaar-ontstekingen/