Fibromyalgie

 

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel. Bij fibromyalgie zijn geen afwijkingen in je spieren of je bindweefsel te vinden. Ook verder in je lichaam is niks te vinden dat de aandoening kan verklaren. De oorzaak is nog onbekend. Fibromyalgie is daardoor erg moeilijk vast te stellen. Er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen je klachten verminderen met pijnstillers, en een combinatie van beweging en rust.


Symptomen
:

Veel voorkomende klachten bij fibromyalgie zijn:

·       chronische vermoeidheid

·       pijn: vaak in je rug, nek, schouders, borstbeen, zijkant van je heupen of aan de binnenkant van je knie

·       stijfheid: meestal in de ochtend, zogenoemde ochtendstijfheid. Ook ben je vaak stijf als je een tijd
hebt gezeten of gestaan.

·       krachtverlies van je spieren: hierdoor heb je meer moeite met bepaalde handelingen; zoals tassen dragen bij het boodschappen doen of gaan zitten en weer opstaan

·       slaapproblemen: soms kom je niet goed in slaap. Soms slaap je wel, maar word je vaak wakker door de pijn.

·       stemmingsklachten: klachten die hierbij regelmatig voorkomen zijn: angstendepressieve gevoelens; concentratieproblemen; vergeetachtigheid; moeite hebben om beslissingen te nemen.

·       Overige klachten: een zwaar gevoel in je armen of benen; tintelingen in je armen of benen; branderig of verminderd gevoel in je huid; hoofdpijn darmkrampen; buikpijn; opgezette vingers.

Effect van de WHM op FibromyalgieDoor de dagelijkse beoefening van de Wim Hof Methode (ademhaling, mindset en kou blootstelling) demp je de heftige ontstekingsreactie van het immuunsysteem, waardoor je de chronische klachten vermindert en op den duur oplost. Door de  methode versnel je de opruiming van de chronische pijnverwekker, bespoedig je het reparatieproces en verkort je de duur van de ontstekingsreactie. Met deze methode ben je ook in staat om de balans en de samenhang van het immuunsysteem, het zenuwstelsel, de organen en energie centra bewust te herstellen, waardoor op den duur een evenwichtig, ordentelijk en efficiënt auto immuunsysteem in je lichaam ontstaat.

Interessante links:

·       https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van%20reuma/fibromyalgie/ 

·       https://www.umcutrecht.nl/nl