Lyme Disease - Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een infectieziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door de beet van een teek die besmet is met de Borrelia-bacterie. Andere namen voor de ziekte van Lyme zijn: Lymeziekte of Lyme borreliose.

Een indeling van de ziekte van Lyme is als volgt:

-vroege gelokaliseerde ziekte van Lyme

-vroege verspreide (gedissemineerde) ziekte van Lyme

-late ziekte van Lyme

In elk stadium van ziekte van Lyme is er naast de lyme klachten, kans op klachten als:

·       griepachtige klachten

·       vermoeidheid

·       pijnlijke gewrichten

·       spierpijn

·       vergeetachtigheid

·       moeite om je te concentreren

Vroege ziekte van Lyme
De eerste zichtbare klacht bij de ziekte van Lyme is vaak een rode of blauwachtige vlek/kring. Die plek zit rond de plaats waar de tekenbeet gezeten heeft. Deze huidverandering verschijnt gemiddeld een tot twee weken na de beet. Maar dat kan ook pas na drie maanden zijn. De ring of vlek wordt binnen een paar dagen groter en is vaak groter dan 5 centimeter. Onbehandeld kan de huidafwijking weken tot maanden bestaan. Deze vlek wordt ook wel erythema migrans genoemd.

Vroege verspreide ziekte van Lyme
Na een tekenbeet kan de bacterie via je bloedbaan, je zenuwbanen of op een andere manier in je organen terechtkomen. Dan is er een kans op de volgende problemen:

·       Plotselinge problemen aan het zenuwstelsel. Bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking. De ontsteking gaat vaak samen met een ontsteking in de hersen- of ruggenmergzenuwen. Klachten zijn dan bijvoorbeeld:

·       Gezichtsverlamming, gehoorverlies of dubbelzien

·       Heftige pijn in je arm, been of romp

·       Doof of tintelend gevoel

·       Neurologisch uitval (krachtsverlies of verlamming)

·       Gewrichtsontsteking(en). Bij de ziekte van Lyme zijn vaak 1 of een paar grote gewrichten ontstoken. Het gaat bijvoorbeeld om je knie, heup of je enkel. Opvallend is dat vaak de knie ontstoken raakt.

·       Meerdere huidafwijkingen (multipele erythema migrans). Doordat de bacterie via de bloedbaan op verschillende plekken in de huid terecht komt. Deze vlekken zijn vaak vrij klein, ovaal vormig en gegroepeerd.

·       Hartritmestoornissen. Dit komt niet vaak voor.

Late (verspreide) ziekte van Lyme
Klachten in dit stadium ontstaan meestal na maanden tot jaren. De klachten bestaan bijvoorbeeld uit:

·       Chronische gewrichtsontstekingen, meestal in een knie.

·       Chronische neurologische klachten (hersenontsteking)

·       Chronische ontsteking van de huid, meestal van armen of benen. De huid wordt rood tot paars van kleur en is in het begin vaak verdikt en voelt warm aan. Soms wordt de huid later zo dun als papier. Je noemt deze klacht ook wel acrodermatitis chronica atroficans.

Effect van de WHM op de Ziekte van LymeDoor de dagelijkse beoefening van de Wim Hof Methode (ademhaling, mindset en kou blootstelling) demp je de heftige ontstekingsreactie van het immuunsysteem, waardoor je minder ziek wordt. Door de methode versnel je de opruiming van de ziekteverwekker, bespoedig je het reparatieproces en verkort je de duur van de ontstekingsreactie. Met deze methode ben je ook in staat om de balans en de samenhang van het immuunsysteem, het zenuwstelsel, de organen en energie centra bewust te herstellen, waardoor op den duur een evenwichtig, ordentelijk en efficiënt auto immuunsysteem in je lichaam ontstaat.

 

Interessante links:

·       https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/lyme-ziekte-van

·       https://www.rivm.nl/ziekte-van-lyme

·       https://lymevereniging.nl/lyme/