Angst en depressie

 

Angststoornis.     Angst is een waarschuwing voor gevaar en helpt je jezelf te beschermen. Maar als je vaak angstig bent op momenten, dat er eigenlijk geen reden voor is en de angsten gaan langzaamaan je leven beheersen, spreken we van een angststoornis.  Angststoornissen komen vrij veel voor en kunnen allerlei vormen aannemen.

 

Soorten angst

·      Paniekstoornis

·      Agorafobie

·      Sociale-angststoornis (sociale fobie)

·      Gegeneraliseerde angststoornis

 

Depressie

Verdriet of somberheid is een normale emotie, die voor kan komen als reactie op een vervelende levensgebeurtenis. Je stemming kan ook vanzelf wisselen. De ene dag kun je je vrolijk of goed gestemd voelen, terwijl je de volgende dag somber gestemd kan zijn. Wanneer je langdurig somber bent, nergens zin in hebt of niet meer kan genieten van dagelijkse gebeurtenissen, kan het zijn dat je depressief bent. De somberheidklachten zijn buiten proporties en geven flinke beperkingen, die je leven sterk ontregelen.

 

We spreken van een depressie als je gedurende langere tijd (minimaal twee weken) een sombere depressieve stemming hebt en/of nergens meer interesse en plezier in hebt. Je kunt dan niet meer blij zijn. Daarnaast kun je last hebben van:

·       een gevoel van waardeloosheid of schuldgevoelens;

·      slaapstoornissen;

·      verminderde of grotere eetlust of duidelijke gewichtsverandering;

·      weinig energie of vermoeidheid;

·      concentratieproblemen of besluiteloosheid;

·      traagheid of juist aanhoudende lichamelijke onrust;

·      terugkerende gedachten over de dood of zelfdoding.

 

WHM effect op de behandeling van angst en depressie.  Door de dagelijkse beoefening van de Wim Hof Methode (ademhaling, mindset en kou blootstelling) stimuleer je de kortstondige aanmaak van adrenaline, noradrenaline, dopamine, oxytocine, serotonine, endorfine, opioïden en cannabinoïden.

Deze hormonen en stoffen helpen ons:

·      om motivatie, beloning, opwinding, plezier, euforie, concentratie, drive en weerstand tegen afleiding te ervaren;

·      om banden en vertrouwen in de relatie met mensen te creëren;

·      om onze emoties te verwerken, die onze algehele stemming beïnvloeden;

·      om stress en pijn te overwinnen;

 

·      om stemming en angst te beïnvloeden.

 

Met deze methode ben je ook in staat om de balans en de samenhang van de energie centra in je lichaam bewust te herstellen, waardoor op den duur een goede samenwerking tussen de energie centra en de geest in je lichaam ontstaat.

 

 

Interessante links:

·       https://nedkad.nl/

·       https://www.nesda.nl/

·      https://nedkad.nl/voor-patienten-en-belangstellenden/angst/